Vroegere activiteiten

2019-2020 :

Activiteitenverslag 2019-2020 

 Zoals elke vereniging heeft de Covid-19-pandemie ons gedwongen veel van de geplande activiteiten ter verwezenlijking van onze doelstellingen en ons doel, zoals hierboven beschreven, uit te stellen.  

Dit was het geval voor het uitzonderlijke bezoek aan de Lhoist Gardens in Limelette, gereserveerd voor onze leden, vrienden en mecenassen, dat we afgelopen voorjaar hadden gepland en naar een latere datum moesten verschuiven.  

Anderzijds konden we gelukkig nog een rondleiding organiseren door de opmerkelijke tentoonstelling “Brussel – Tweeënhalve eeuw openbare parken en tuinen – 1775-2020”, samengesteld door Eric Hennaut en Ursula Wieser Benedetti in het CIVA, die gevolgd werd door een gezellige receptie.  

Deze tentoonstelling is bestendigd door de publicatie van een boek van het CIVA, waarvan wij de realisatie hebben ondersteund. Dit boek is tegen de gereduceerde prijs van 30 € verkrijgbaar bij onze penningmeester Nicolas de Villenfagne (n.devillenfagne@gmail.com).  

De procedure voor de toekenning van de “René Pechère 2020 Literaire Prijs” zou deze zomer van start kunnen gaan, maar de pandemie heeft ons gedwongen de keuze van de winnaars niet te kunnen afronden, die zal worden voortgezet zodra de voorwaarden voor de bijeenkomst van de jury en de organisatie van de promotie van de winnende boeken zijn versoepeld, waarschijnlijk in de eerste helft van 2021. De voorselectie van de 6 boeken die aan de jury worden voorgesteld, werd uitgevoerd onder het voorzitterschap van François Chaslin met de medewerking van Ursula Wieser, vertegenwoordiger van het CIVA, door Jean-Noël Capart, Nicole d’Huart, Marie Wabbes en Bernard Fierens Gevaert. De jury die belast is met de selectie van de winnaar, onder leiding van François Chaslin, bestaat uit 5 Franse en 5 Belgische juryleden, waaronder Nathalie de Harlez de Deulin, Nicole d’Huart en Nicolas de Villenfagne voor het Comité René Pechère, en Ursula Wieser Benedetti en Yaron Pesztat voor het CIVA.  

Tot slot heeft de Raad van Bestuur, in het kader van de acties ter bescherming van opmerkelijke parken en tuinen, zich gemobiliseerd om deze noodmaatregelen uit te voeren teneinde onherstelbare schade aan twee werken van René Pechère te voorkomen, namelijk aan de Administratieve Wijk in Brussel en aan het kerkhof van Schaarbeek.  

Al deze acties hadden niet kunnen worden uitgevoerd zonder de steun van onze leden, vrienden en mecenassen.  

Het is essentieel dat we de lidmaatschapsgeld van onze leden kunnen rekenen. Wij danken u voor de betaling van € 50 op de volgende rekening  

Comité René Pechère vzw  

IBAN: BE87 3101 8900 5394 

BIC :    BBRUBEBB 

2018 : www.abajp.be/nl/rene-pechere